INGYENES FELMÉRÉS!  

KISZÁLLÁSI DÍJ NINCS!  

HÍVJON-JÖVÜNK!

,

INGYENES FELMÉRÉS!  

KISZÁLLÁSI DÍJ NINCS!  

HÍVJON-JÖVÜNK!

Parketták tisztántartása, ápolása
Parketta lerakás, parkettázás

Mivel a parketta többnyire rendszeres igénybevételnek van kitéve, felülete lassan megkopik, fénye mattul, így rendszeres tisztítást és ápolást igényel.

A nem rendszeresen tisztántartott padlón a homokszemcsék folyamatosan karcolják a parketta felületét, így gyorsabban kopik és sérül a lakkréteg.

Az elhelyezett bútorok lábai is, főképp a leginkább mozgatott daraboké, mint például a székek, fotelek, asztalok, sérülést, kopást okozhatnak, így célszerű azoknak a lábára puha anyagból (pl. filc) egy alátétet felhelyezni.

A tűsarkú cipők is komoly károkat okozhatnak, főleg puhább fafajták esetében.

Tisztántartáshoz használható partvis, porszívó, illetve nedves, puha kendő. Ügyeljünk arra, hogy a parketta nagyobb nedvességet ne kapjon. Ha mégis megtörténne, gyorsan töröljük fel!

A fény visszanyerésére sok fajta padlóápoló szert kínálnak az üzletek, ezek segítenek megőrizni-visszanyerni parkettánk régi ragyogását és meghosszabbítjuk a padló élettartamát.

A rendszeres odafigyelést és ápolást meghálálja parkettánk és még évtizedeken át a lakás dísze lesz.

Milyen aljzatra parkettázzunk?
Parketta lerakás, parkettázás

Az aljzatnak száraznak, szilárdnak, repedésmentesnek és simának kell lennie. Az utolsó vizes munka után (aljzatbetonozás, vakolás) a megfelelő technológiai időt ki kell várni.

El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat és más szennyeződéseket.
A 2 m-en ± 2 mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni.

Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki őket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentős, viszont a parkettánál meghatározó jelentőségű.

Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszuk, melyet a gyártó kifejezetten parketta alá ajánl (pl.: BONA H600, Thomsit DH, Artelit)! Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas parketta alá, akkor a kiegyenlítő anyag hidegburkoláshoz készült, amit csak igen hosszú száradási idő után lehet burkolni parkettával.

A parketta csak teljesen száraz – 2 % alatti nedvességtartalmú – aljzatra (lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra) fektethető.

Az aljzat nedvességét a lerakás előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

Parkettázás padlófűtésre
Parketta lerakás, parkettázás

Bükk és juhar fafajták padlófűtésre nem ajánlottak. Más fajtákból a mozaik-, a lamellás parketta vagy maximum 14 mm vastagságú parketta megfelelő a célnak. Mivel szerkezetük vékony (8-10 mm), így áteresztik a hőt és a hőmérsékletingadozásból adódó deformációknak is ellenáll.